6 Apr 2018

FIRST DAYS

Huomenta! Nyt kun oon perillä turvallisesti ja niin sanottu arki on lähteny parin ekan päivän aikana kivasti rullaamaan, aattelin että ois hyvä aika julkaista blogiin kuulumisia.

3.4.
Lähdettiin tosiaan tiistaina aamuyöllä ajamaan äidin kanssa kohti lentokenttää, josta lento sitten lähti noin klo 7.00. Ensimmäinen lasku oli vain 55 minuutin lentämisen jälkeen Arlandan lentokentällä, jossa vaihtoaika oli n. 1,5h. Löydettiin portille helposti ja lento Edinburghiin lähti ajallaan. Noin kolmen tunnin lentämisen jälkeen laskeuduttiin, ja meitä vastassa oli odotusten mukaan sateinen ja pilvinen kaupunki. Lennot sujuivat hyvin, ja matkalaukutkin selvisivät perille. Ne tulivat heti ensimmäisten joukossa hihnalla vastaan. Meille varatun kyydin löytäminen olikin vähän vaikeampaa. Lähdimme etsimään kuskia ulkoa lentokentän noutopaikalta, koska häntä ei näkynyt saapuvien aulassa. Kyselimme, mistä voisimme löytää kyseisen kuskin ja auton muttei kukaan osannut auttaa. Lähdimme takaisin sisälle ja löysimme sieltä yhden kämppiksemme. Vähän ajan päästä saimme yhteyden vastuuhenkilöömme Fanetteen, ja hänen avullaan kuski löysi meidät. Matka asunnolle kesti n. 20 minuuttia. Vasemmanpuoleinen liikenne tuotti aluksi hieman hämmennystä sillä meinasin mennä istumaan kuskin paikalle, joka täällä siis on edessä oikealla puolella :-D Loppujen lopuksi selvittiin perille, vaikka "väärällä" kaistalla meneminen tuntui todella oudolta.


 Seuraava "ongelma" tuli vastaan, kun yritimme päästä taloon sisälle. Meille oli annettu etukäteen kerrostalomme kolmen oven ovikoodit. Alaoven koodin takana oli avain, jolla pääsi sisään taloon. Kesti tovi, ennenkuin keksimme miten avainta kuuluu kääntää. Onneksi tässä vaiheessa ei enää satanut paljoa. Kun pääsimme sisälle, kannoimme matkalaukut kolmanteen kerrokseen. Tässä talossa ei ole hissiä, mutta tuleepa joka päivä ainakin hyvää hyötyliikuntaa. Toinen ovi oli vielä suurempi haaste, vaikka siinä oli vain pelkkä koodi. Laitoimme koodin oveen monta kerta, ja se ei tuntunut toimivan alkuunkaan. Tiesimme, että vastuuhenkilömme on tulossa tapaamaan meitä, ja ajattelimme että hän ainakin osaa käyttää sitä. Laitoimme hänelle kuitenkin viestin, sen jälkeen kun olimme melkein 20 minuuttia yrittäneet koodia oveen. Hän kertoi, että ennen koodia tulisi painaa tiettyä nappia, joka niin sanotusti puhdistaa edelliset koodit. No tätä meille ei ollut aikaisemmin kerrottu, joten emme olisi osanneetkaan avata ovea. Kun saimme koodin oikein, käänsimme kahvaa muutamia kertoja väärään suuntaan ennen kuin tajusimme, että ovi aukeaa kun kahvaa käännetään vasemmalle. Oli hieman tyhmä olo siinä kohtaa :-D Kolmas ovi olikin jo aika helppo avata, ja ovella vastassa meitä oli yksi kämppis lisää. Meitä asuu siis tässä asunnossa yhteensä neljä, kaksi suomalaista tyttöä ja kaksi suomalaista poikaa.

Asuntomme ovi
Pääsimme asettumaan taloksi, ja purkamaan tavarat. Jaan huoneen toisen tytön kanssa, ja pojilla on omat huoneet. Vastuuhenkilömme tuli käymään ja hän vaikutti todella mukavalta. Allekirjoitimme muutamat koululta saamamme paperit ja juttelimme matkasta hetken aikaa. Melko heti Faneten lähdön jälkeen lähdimme ruokakauppaan, sillä kello oli jo puoli yksi ja olimme viimeksi syöneet Ruotsissa patongit. Aivan meidän asunnon lähellä on Lidl, joten suuntasimme sinne. Ostimme ruokaa vain pariksi ekaksi päiväksi. Olimme aiemmin huomanneet että jääkaappi on yllättävän pieni, joten neljän ihmisen monen päivän ruokia sinne ei mahtuisi. Onneksi kauppa ja muutama kiva ravintola on lähellä! Päästyämme asunnolle aloimme tekemään ruokaa. Paistoimme kanaa ja keitimme kasviksia sekä pastaa. Syömisen jälkeen jämähdimme hetkeksi sohvalle somettamaan.

Neljän maissa päätimme herätellä itseämme, jottemme vielä nukahtaisi, vaikka kahden tunnin aikaeron ja valvomisen takia tuntui aivan illalta. Lähdimme katsomaan reitit työpaikoille. Sää oli edelleen sateinen, mutta sateenvarjon alla ei haitannut liikkua. Asunnolta on vajaa 20 minuuttia kävellen mun työpaikalle ja reitti on helppo, pelkästään suoraan menemistä. Kävelimme pitkin Queen Streetiä ja löysimme sekä George Streetin että Princes Streetin. Nämä ovat Edinburghin kolme pääkatua. Kävimme ostamassa Princes Streetin Superdrug-kaupasta shampoita ja muita hygieniatuotteita, mitä emme tuoneet mukanamme Suomesta. Itse ostin matkalta myös eväsrasian, jotta saisin eväitä töihin mukaan. Kun tulimme kämpille, jatkoimme hengailua ja odotimme koska voisi mennä nukkumaan. Loppujen lopuksi olimme sängyssä klo 20 ja nukahdimme melkein heti :-D Aamulla kello soittaisi kahdeksalta, joten ehtisimme saada hyvin unta ennen ensimmäistä työpäivää.

Näkymä olohuoneen ikkunasta South Bridgelle, iso rakennus kuvassa on Edinburghin yliopisto.

Näkymä olohuoneen ikkunasta South College Streetille
4.4.
Aiemmin saamassani infolapussa kerrottiin, että työni alkaisivat 4.4.2018 10 am. Niinpä heräsin keskiviikko aamuna 11 tunnin unien jälkeen, keitin puuron aamupalaksi ja puin lämpimästi päälle. Sää oli nimittäin (yllätys yllätys) sateinen, ja iltapäivällä oli "pahempaa" luvassa. Kävelymatka työpaikalle taittui kuitenkin tässä ympäristössä helposti ihaillen maisemia.

Työpaikkani ulkoa

Työpaikalla sain hyvän vastaanoton ja kaikki olivat ystävällisiä. Ensimmäinen päiväni kesti vain kolme tuntia eli tutustuin oikeastaa tulevaan työtilaan ja -tehtäviin. Työpaikastani kerron enemmän sitten erillisessä postauksessa. Ensimmäisen työpäivän jälkeen suuntasin räntäsateessa suorinta reittiä kotiin ja vietin melkein koko loppu päivän sohvan nurkassa lämmittelemässä, kirjoitin blogia ja tein hieman koulutehtäviä. Illemmalla kaupassa käydessäni sade oli tauonnut, mutta kadut olivat todella liukkaita sen jäljiltä. Ikkunasta näkyi illalla pienen hetken kaunis auringonlasku, joten saattoi jo toivoa parempaa säätä seuraavalle päivälle.

5.4.
Torstai aamuna herätessäni huomasin heti kuinka aurinko pilkotti verhojen läpi. Mieliala kohosi heti, kun tajusin että voi pukea kevyemmin päälle. Toinen työpäiväni oli sekin melko lyhyt, vain neljän tunnin pituinen. Töiden jälkeen lähdin hieman kiertelemään keskustaan ja päädyinkin loppujen lopuksi St Andrew Squarelle sekä Waverley Mallin ulkopuolelle. Nautin kauniista ja keväisestä säästä kävellen ja ihmetellen paikkoja. Rakennukset ovat kaikki niin kauniita, ja vaikka niitä onkin paljon väliin mahtuu myös viheralueita. Kiersin jälleen muutamat Princes Streetin kaupat, mutta mitään ei jäänyt käteen. Siellä kierrellessä pitäisi kuluttaa enemmän aikaa. Palasin kämpille neljän jälkeen ja ilta menikin taas normaalisti.



Melville Monument, St Andrew Squarella

Scott Monument, Princes Streetin varrella
Ekasta päivästä tuli vähän pidempää ja yksityiskohtaisempaa tarinaa, mutta se sallittakoon :-D Tästä eteenpäin päivät menee varmaan melko samalla kaavalla. Saa nähdä kuitenkin, mitä tekemistä keksitään kämppisten kanssa yhteisinä vapaapäivinä (jos sellaisia sattuu tulemaan). Onneksi täällä on paljon nähtävää!

Mä lähden tän viikon viimistä työpäivää kohti. Hyvää perjantaita kaikille!

-Sanni


No comments:

Post a Comment