1 May 2018

BELTANE 2018

Hyvää Vapun päivää ja alkanutta toukokuuta!

Skotlannissa ei juhlita vappua samalla tavalla kuin Suomessa. Skotlannissa ja Iso-Britanniassa on kuitenkin samantapainen juhlapäivä, Early May Bank Holiday, jota juhlitaan toukokuun ensimmäisenä maanantaina. Tänä vuonna se on siis ensi viikon maanantai, 7.5. Tällä juhlapäivällä on samantapaiset taustat kuin Suomessa Vapulla, sillä sinä päivänä juhlitaan työntekijöiden oikeuksia. Silloin juhlitaan myös kesäkauden alkamista ja talven loppumista.



Me pääsimme eilen viettämään omasta tutusta Vapun aaton vietosta poikkeavaa juhlaa. Osallistuimme nimittäin Beltane Fire Festivaliin. Kyseisessä tapahtumassa juhlitaan kesän alkamista erilaisten tulishow'n, rummutuksen ja akrobatian merkeissä. Esiintyjät toivat kelttiläiset rituaalit nykypäivään mukaansatempaavissa näytöksissä. Ne kertoivat tarinaa siitä, kuinka May Queen muuttaa Green Manin talvisesta asustaan, jotta he voivat yhdessä hallita tulevia lämpimämpiä kuukausia. Tämä modernisoitu Beltane-juhla juontaa juurensa siis todellakin samannimisestä kelttiläisestä kesän synnyn ja maan hedelmällisyyden juhlasta.



Tapahtuma pidettiin Edinburghin keskustassa sijaitsevalla Calton Hillillä (josta kirjoittamani postaus löytyy täältä). Se alkoi auringon laskiessa ja loppui yhden aikoihin yöllä, ja ohjelmaa oli koko ajan. Esiintyjät olivat todella taitavia ja omistautuneita rooleihinsa. He olivat ottaneet roolinsa haltuun välillä jopa pelottavankin hyvin.



Tämä tapahtuma oli todella erilainen ja varmasti samalla oudoin, missä olen käynyt. :D Hienoa nähdä että tällaiseen tapahtumaan, jonka tekemiseen ja suunnitteluun on käytetty monia tunteja, tulee myös paljon yleisöä. Sillä kun kävelimme paikalle, jono sisäänpääsyporteille oli uskomattoman pitkä, lähemmäs kilometrin pituinen. (Jonottaminen ei silti kestänyt kauaa.) Kokemus oli huikea, enkä varmasti tule unohtamaan tätä!

Tapahtuman sivut ja parempia kuvia löydät täältä.

No comments:

Post a Comment